Gheorghe Dinica – actor si lautar

Nascut in Bucuresti la 1 ianuarie 1934, Gheorghe Dinica si-a inceput cariera artistica in anul 1963. A debutat in filmul “Strainul” (1963) si a jucat in peste 60 de filme. A fost actor al Teatrului de Comedie, al Teatrului Bulandra si din 1972 este actor al Teatrului National Bucuresti.

In filmul, “Turnul din Pisa” (2002), Gheorghe Dinica joaca rolul unui lautar. Astfel artistul si-a indreptat atentia spre muzica lautareasca. Descoperindu-si acest nou talent, Gheorghe Dinica lanseaza doua albume in colaborare cu Stefan Iordache si Nelu Ploiesteanu. In anul 2002 apar aceste doua albume “Cantece de petrecere” si  “Cantece de petrecere 2”, pentru ca in anul 2004 sa lanseze un al treilea album intitulat “Romante”. Albumele sunt realizate impreuna cu Taraful Nelu Ploiesteanu, un alt mare lautar.

Dinica, Iordache, Ploiesteanu

Printre melodiile de pe primele doua albume se gasesc si piese clasice ale  muzicii lautaresti ca “Ionel Ionelule”, “Cine-a pus carciuma-n drum” sau “Casuta noastra”. In ultima vreme actorul lautar a renuntat la muzica lautareasca. Si-a dedicat timpul teatrului si filmului, iesind din sfera muzicii. Il asteptam sa revina cu noi albume, sau macar spectacole.

6 thoughts on “Gheorghe Dinica – actor si lautar”

  1. Buna, frumos site, dar ceva mp3, nimic?, eu sunt un foarte mare admirator de muzica lautareasca, tare mas bucura daca ati pune pe sit si ceva mp3, multumesc.

  2. Multumim! Deocamdata nu putem oferi download de mp3, dar sper ca informatiile oferite de noi va sunt folositoare.

  3. mi-ati putea trimite niste partituri de muzica lautreasca pt. acordeon>???? Multumesc.

  4. As avea si eu nevoie de partituri cu muzica populara si lautareasca .
    Va mutumesc mult de tot .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *