La superlativ despre Tudor Gheorghe

S-a nascut la 1 august 1945 intr-o familie de tarani din satul Podari, langa Craiova. A copilarit in conditii grele, tatal sau fiind detinut politic. Tanarul Tudor Gheorghe a mers la Liceul Nicolae Balcescu (acum Carol I) din Craiova, apoi a urmat Institutul de Teatru din Bucuresti. A absolvit clasa de actorie in anul 1966, apoi a devenit actor pe scena Teatrului National din Craiova.

Dupa trei ani de studiu asiduu, Tudor Gheorghe a iesit la rampa cu un recital numit – “Menestrel la curtile dorului”. Spectacolul s-a bucurat de un real succes. Dupa alti doi ani de studiu a lansat un nou recital – “Sapte balade”. Astfel artistul a devenit un rapsod al neamului.

Tudor Gheorghe

In perioada comunista, Tudor Gheorghe a intampinat si foarte multe oprelisti, din partea regimului comunist, fiindu-i interzis sa concerteze un deceniu, pana la revolutia din ’89. Artistului, i-au fost cenzurate spectacolele, iar in anul 1979, i-a fost interzis sa concerteze imediat dupa premiera spectacolului “Pe-un franc poet”. Dupa revolutie, Tudor Gheorghe a revenit in forta si ne incanta auzul chiar si astazi.

Pe mine m-au impresionat cateva piese din repertoriul marelui artist. As vrea sa amintesc de: “Salcamii”, “A venit un lup din codru”, “Dorul calator” sau “Dona Clara”. Mi-a placut foarte mult si albumul “Petrecerea cu Taraf”, unde Tudor Gheorghe interpreteaza magistral. Daca ati ascultat acest album, poate va amintiti povestioarele lui Marin Sorescu, recitate de Tudor Gheorghe. Atunci cand le ascult, ma vad inapoi in timp, in casa bunicilor mei. Frumos…

17 thoughts on “La superlativ despre Tudor Gheorghe”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *