Esma Redžepova – Muzica lautareasca din Balcani

Cu totii suntem constienti de originile balcanice ale muzicii lautaresti. In tara noastra muzica lautareasca s-a dezvoltat in perioada ocupatiei turcesti. Majoritatea ritmurilor lautaresti au influente din muzica orientala. Aceeasi situatie a fost si la sud de Dunare. In toate tarile balcanice exista o traditie a muzicii lautaresti. Drept urmare din zona Balcanilor s-au ridicat artisti de renume mondial – Goran Bregovic, Esma Redzepova, Taraf de Haidouks.

Esma Redzepova

Esma Redzepova este o artista originara din Skopje, Macedonia. Ea este un simbol al muzicii lautaresti din zona Balcanilor (muzica Roma sau tiganeasca). In prodigioasa cariera, Esma Redzepova a sustinut peste 15.000 de concerte in tari din toata lumea. S-a nascut la 8 august 1943 si si-a inceput cariera artistica in anul 1956. De atunci, Esma Redzepova a inregistrat 586 de creatii artistice dintre care 20 de albume si 6 filme. In nenumarate randuri, Esma Redzepova a primit decoratii si diverse premii: medalii de aur si argint din partea conducatorului iugoslav Tito, premiul UNICEF, medalia de aur Cantareata mileniului la Moscova, Primadonna Muzicii Europene, o nominalizare la Premiul Nobel pentru Pace in anul 2002. Cantareata este recunoscuta pentru activitati caritabile in toata lumea. A sustinut peste 2000 de concerte in scopuri caritabile.

Daca aveti posibilitatea sa participati la concerte ale artistei nu ezitati. Veti fi uimiti de asemanarea dintre muzica pe care o canta Redzepova si muzica lautareasca romaneasca. In decembrie 2006, Esma Redzepova a intentat un proces producatorilor filmului Borat pentru folosirea in coloana sonara a unei melodii (Chaje Shukarije) fara a detine acceptul artistei.

3 thoughts on “Esma Redžepova – Muzica lautareasca din Balcani”

  1. Ma bucur ca am gasit un articol romanesc despre Esma Redzepova.Este o mare artista,ale carei melodii imi face placere sa le ascult.

    O alta artista mare este regretata Vida Pavlovic.Un din melodiile ei,care mie imi place foarte mult este Ostala je pesma moja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *