Stefan Banica Sr. – actor si lautar

Stefan Banica Sr.(1933-1995) a fost cunoscut in mare masura ca actor, si mai putin ca lautar. Totusi marele artist a cantat romante si cantece de petrecere. Astazi, in Jurnalul National a fost publicata povestea lui Stefan Banica. De asemenea suplimentul a continut un CD cu muzica de colectie.

Stefan Banica

Eu imi amintesc de Banica lautarul din filmul “Cel mai iubit dintre pamanteni”, in care canta alaturi de Nelu Ploiesteanu. Este vorba de melodia “La Chilia-n port” care imi place foarte mult. In film Banica era un smecheras chefliu care umbla tot timpul cu acordeonul la gat. Iar camarazii de munca ii spuneau Suflete.

Stefan Banica Sr. a fost un mare talent al scenei romanesti. pe 26 mai se implinesc 12 ani de cand a plecat din aceasta lume. Mostenirea sa pentru posteritate reprezinta filme, piese de teatru si muzica. Pe CD-ul inclus in suplimentul Jurnalului se gasesc urmatoarele piese ale marelui actor:

 1. Imi acordati un dans
 2. Cum am ajuns sa te iubesc
 3. Gioconda se marita
 4. Cine umbla prin vecini
 5. Asta seara ma fac praf
 6. Cantecul baiatului
 7. Of, inimioara
 8. La ghicitoare
 9. Alta data
 10. Nani, nani
 11. Stiu de mult
 12. Spune-mi mie Bucuresti

4 thoughts on “Stefan Banica Sr. – actor si lautar”

 1. Buna ziua am si eu o mare dorinta la voi caut o melodie cu domnul Stefan Banica si nu o gasesc deloc. A cantat.o in filmul Bd in actiune, suna ceva de genul “Porumbita draga mea porumbita , porumbita draga mea numai pot de tot si-am crezut cuvantul tau de domnita si acum sa-ti fiu alaturi nu mai pot” multumesc anticipat

 2. Stefan Banica senior, A cantat-o in filmul Bd in actiune, suna asa: ÔÇťluminita ai zburat porumbita,porumbita draga mea ,m-ai uitat de tot, si-am crezut cuvantul tau de domnita,si acum sa-ti fiu alaturi , nu mai pot .” va rog ! multumesc ­čśë

 3. Din c├óte am ├«n╚Ťeles, a fost doar ├«n contextul filmului… Nu exist─â nicio alt─â ├«ntegistrare public─â.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *