Taraful din Clejani – Lautarii vechi

Astazi in Jurnalul National au aparut si lautarii din Clejani, cunoscuti si sub numele de Taraful din Clejani. Ma refer acum la vechii lautarii care cantau acum jumatate de secol. Dupa 1990 ei au fost cunoscuti ca Taraful Haiducilor.

Satul Clejani are o istorie de peste 500 de ani si o bogata baza culturala. Satul Clejani a fost atestat inca din anul 1538. Pe mosia Clejaniului au venit sa munceasca tiganii. Acestia aveau ca ocupatii munca la camp, caramidaria si lautaria, pe care au transmis-o din generatie in generatie. Astfel un anul 1949, in Clejani erau 78 de lautari ce cantau la vioara, la cobza, la tambal, bas, acordeon si chitara.
YouTube Preview Image

Priceputii lautari aveau un repertoriu vast de peste 500 de melodii. In acele vremuri nuntile tineau cate o saptamana si lautarii trebuiau sa aiba cat mai multe melodii pentru a binedispune publicul. Dintre lautarii vechi au mai ramas putini in viata. Trebuie amintiti vechii lautari care au ramas ca un reper important in viata comunitatii din Clejani: Gheorghe Motoi, Florea Basaru, Petre Manole, Nicolae Neacsu “Culai”, Dumitru Baicu, Gheorghe Anghel “Caliu” etc.

Lautarii din Clejani

CD-ul de colectie de astazi cuprinde piese ale anilor ’50 cantate de Gheorghe Motoi (voce si contrabas), Florea Basaru (vioara) si Petre Manole (tambal).

12 thoughts on “Taraful din Clejani – Lautarii vechi”

 1. mie nu imi plac manelele sau muzica tiganeasca dar Taraful din Clejani sunt cu totul speciali.au voce au un stil aparte sunt de …….nu am cuvinte.daca mai traiesc pana la nunta mea cu cea mai mare placere am sa platesc oricat pentru acesti oameni ptr ca stiu sa cante cu adevarat.Va multumesc

 2. In primul rand va multumesc ca inca va mai ganditi si la noi.In al doilea rand aceasta muzica se cheama dupa parerea mea o arta si ar trebui sa nu dispara niciodata.Sa o tineti tot asa.Si sa fim sanatosi sa o ascultam. Va multumesc!!!

 3. nu am cuvinte …eu urasc manelele dar Taraful de la Clejani,Viorica si Ionita de la Clejani au tot ce ii trebuie unui artist….

  ……………………….mult succes in viitor……………………………….

 4. buna ziua…..vreau sa spun ca am ramas fascinat de muzica asta…..vreau sa stiu de unde pot cumpara albumele clejanilor…vreau pe viitor sa ma apuc de lectii de vioara…am ramas uimit de acest instrument….

 5. Cu mare respect celor ce au publicat acest filmulet . Este incredibila muzica . Nici un cantaret de manele nu se poate compara cu aceSti lautari. Muzica lor intradevar este o adevarata comoara. Dumnezeu sa-i odihneasca pe lautarii ce s-au stins si pe cei ce ai ramas in viata multa sanatate .Taraful din clejani de astazi este la fel de iscusit in a canta melodiile Lautaresti . CINSTE LAUTARILOR DIN CLEJANI . O ADEVARATA MUZICA!!!

 6. tot respectul pentru acasta nati cu care nea invrednicit dumnezeu,cu asemenea personalitati care fac cinste natiei lor,

 7. Sunt mandru ca m-am nascut in satul Sterea,comuna Clejani si am copilarit alaturi de acesti minunati lautari.
  Dumnezeu sa le dea multa sanatate ca ei sunt foarte credinciosi

 8. sunt super tari, sunt aproape singurii lautari ramasi , va stimez si va ascult

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *