Taraful din Clejani – Lautarii vechi

Astazi in Jurnalul National au aparut si lautarii din Clejani, cunoscuti si sub numele de Taraful din Clejani. Ma refer acum la vechii lautarii care cantau acum jumatate de secol. Dupa 1990 ei au fost cunoscuti ca Taraful Haiducilor.

Satul Clejani are o istorie de peste 500 de ani si o bogata baza culturala. Satul Clejani a fost atestat inca din anul 1538. Pe mosia Clejaniului au venit sa munceasca tiganii. Acestia aveau ca ocupatii munca la camp, caramidaria si lautaria, pe care au transmis-o din generatie in generatie. Astfel un anul 1949, in Clejani erau 78 de lautari ce cantau la vioara, la cobza, la tambal, bas, acordeon si chitara.
YouTube Preview Image

Priceputii lautari aveau un repertoriu vast de peste 500 de melodii. In acele vremuri nuntile tineau cate o saptamana si lautarii trebuiau sa aiba cat mai multe melodii pentru a binedispune publicul. Dintre lautarii vechi au mai ramas putini in viata. Trebuie amintiti vechii lautari care au ramas ca un reper important in viata comunitatii din Clejani: Gheorghe Motoi, Florea Basaru, Petre Manole, Nicolae Neacsu “Culai”, Dumitru Baicu, Gheorghe Anghel “Caliu” etc.

Lautarii din Clejani

CD-ul de colectie de astazi cuprinde piese ale anilor ’50 cantate de Gheorghe Motoi (voce si contrabas), Florea Basaru (vioara) si Petre Manole (tambal).

12 thoughts on “Taraful din Clejani – Lautarii vechi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *