Naistul Fanica Luca

Editia “Muzica de colectie” continua si astazi. Fanica Luca este protagonistul povestii din Jurnalul National.

Subsemnatul IORDACHE – LUCA ŞTEFAN (FĂNICĂ LUCA), artist emerit al RPR şi Laureat al Premiului de Stat, Clasa I, distins cu medalia şi Ordinul Muncii, profesor la Şcoala Medie de Muzică, din Bucureşti, nr. 1, clasa – de nai.

Asa se prezinta Fanica Luca in scrierea intitulata “Autobiografie”. S-a nascut in anul 1894 in Bucuresti intr-o familie numeroasa. Tatal sau era lautar, canta la nai si flaut. Fanica Luca s-a apucat de lautarie de la o varsta frageda date fiind conditiile grele de viata. Primul nai l-a primit de la tatal sau. A inceput sa castige bani cantand prin gradinile de vara: Bordei, Herastraul Vechi, Vila Regala.

La 13 ani canta intr-un taraf cu un lautar numit Lache din Gaesti. In 1910 a plecat din tara in Zmirna, apoi in Istanbul. S-a intors in tara unde a cantat la restaurantul Suzana. Apoi a plecat in armata. A petrecut clipe grele in razboi ca prizonier. Intre anii 1920-1929 a cantat la diverse restaurante bucurestene. A inceput colaborarea la radio in anul 1929, dar a plecat la Varsovia alaturi de orchestra “Ciolac”.

In 1937 printr-o colaborare cu Grigoras Dinicu si orchestra sa a plecat la Paris. In urma succeselor obtinute a fost decorat de Ministerul Educatiei Nationale Franceze cu Ordinul “Palmes” al Academiei Franceze, in gradul de ofiter. A primit Diploma de Onoare Clasa I cu Medalia de Aur.

Fanica Luca

A ramas in Paris ca angajat al teatrului Chatelet unde s-a bucurat de un mare succes. Fanica Luca era foarte apreciat la Paris, fiind respectat de presa vremii. In anul 1938 a plecat la Londra si a fost angajat la teatrul Palladium. La scurt timp a mers la Expozitia internationala de la New York la cererea expresa a doamei Roosvelt.

A inceput razboiul iar Fanica Luca a revenit in tara. A sustinut concerte pentru militarii de pe front si pentru cei din spitale. In era comunista a cantat in tarile sovietice europene, in China si Coreea. A fost numit profesor la scoala de muzica nr. 1 din Bucuresti. Fanica Luca s-a stins din viata la varsta de 74 de ani in anul 1968. Cea mai mare parte a vietii si-a dedicat-o muzicii, respectiv naiului.

3 thoughts on “Naistul Fanica Luca”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *