Cum va spuneam si in articolul anterior, azi Jurnalul National a publicat un supliment despre maestrul Dona Dumitru Siminica, insotit de un CD de colectie. Si ca sa prind si eu unul m-am trezit de dimineata si am dat o fuga repede la chioscul de ziare.
Dupa cum povestesc cei de la Jurnalul National, numele lui Dona Dumitru Siminica se pierduse. Era de negasit. Nicio informatie despre artist nu mai exista pe hartie. In urma unor investigatii, s-a aflat ca maestrul este inmormantat in Cimitirul Herastrau, din Bucuresti. Apoi mergand din ruda in ruda, reporterii au ajuns la sotia artistului care traieste intr-o locuinta saracacioasa in Bucuresti. La 79 de ani, Oita Dona povesteste despre sotul ei.
Dona Dumitru Siminica s-a nascut in Teis, langa Targoviste, la 12 martie 1926. In anii ’40 a venit cu familia in Bucuresti sa lucreze pe santiere. Talentul lui Siminica, era innascut. Isi incepuse cantarile inca de la varsta de 8 ani, cand colinda casele celor bogati. S-a casatorit la doar 18 ani cu Oita si au avut doi copii – Nelu si Trandafir. In anul 1960, a renuntat la santiere fiindca era plecat tot mai des pe la nunti si cantari, marturiseste sotia cantaretului. Lautarul Siminica s-a stins din viata la varsta de 53 de ani, in urma unui infarct.
Maestrul Siminica a fost unul dintre cei mai iubiti lautari ai anilor ’70. Se bucura de un mare succes pe scena muzicii lautaresti. A fost primul cantaret care a lansat falsetul. “Canta mai mult din gat decat, nu cu voce deschisa. Nu canta usor, ci un flaset foarte usor din gat”, poveste Leonard Iordache, fiul lui Toni Iordache – un lautar coleg cu Siminica. Tot acesta poveste ca Dona era un lautar cult si ca avea un scris impecabil. Siminica era un lautar foarte bun. Canta la fel de bine si cu vioara, dar mai ales cu vocea.
Albumul lansat astazi contine 14 piese:
1. Cine are fata mare
2. Inel, inel de aur
3. Mosule, te-as intreba
4. Lelita Floare
5. De trei ani nu dau pe-acasa
6. Sus pe culmea unui nor
7. Am iubit si-am sa iubesc
8. Foaie verde trei smicele
9. Darabo (Buruiana de leac)
10. Dor de mama
11. De unde vii tu mai lele?
12. Dorul de cine se leaga
13. Afara e intuneric
14. La Salul cel negru
Daca nu ati reusit sa prindeti un Jurnal, poate gasiti albumul lui Siminica in magazinele de muzica.
9 thoughts on “Dona Dumitru Siminica – muzica de colectie”