Despre Gica Petrescu

Nascut la 2 aprilie 1915, Gica Petrescu a fost si a ramas unul dintre simbolurile muzicii de petrecere. Si-a inceput cariera de artist la 18 ani intr-o formatie studenteasca, in Bucuresti. A fost remarcat de compozitorul Ion Vasilescu, care l-a ajutat sa debuteze la radio. Cariera de profisionist a intrat pe o traiectorie ascendenta, maestrul concertand la teatrele Alambra, Gioconda, Boema, Teatrul Constantin Tanase.

Gica Petrescu

Maestrul Gica Petrescu a compus si a interpretat peste 1500 de melodii, dintre care multe au devenit slagare ale vremii. Nu putem trece cu vederea cateva melodii celebre, care ne bucura si ne inveselesc la mai orice petrecere: Casuta noastra, Trenule masina mica, Da-i cu spritul pan`la ziua, Sanie cu zurgalai sau Ionel, Ionelule. Artistul a incetat sa mai sustina spectacole o lunga perioada dupa moartea sotiei sale in 1989. Demn de lauda, Gica Petrescu a cantat live pana la varsta de 90 de ani cand s-a retras de pe scena artistica. Supranumit si Nemuritorul, marele artist a fost distins in nenumarate randuri cu onoruri si premii. Printre cele mai importante sunt premiul “Interpretul care a dus muzica românească în mileniul III” acordat de Radiodifuziunea Romana si Ordinul National Steaua Romaniei acordat de Presedintele Ion Iliescu in anul 2003.

Retras in uitare, dupa o cariera stralucitoare, Gica Petrescu s-a stins din viata in 18 iulie 2006 la venerabila varsta de 91 de ani. A fost inmormantat la cimitirul Belu din capitala.

2 thoughts on “Despre Gica Petrescu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *