George Udila – Nunta tiganeasca

Este imposibil sa nu fi auzit de celebrul clarinetist George Udila si de taraful sau. Am gasit pe un website un “review” al unui album semnat George Udila. Este vorba despre “Nunta – Obiceiuri si traditii de nunta la tiganii din Romania”. E bine ca ne fac altii cunoscuti, ca noi nu suntem in stare sa ne conservam valorile. Acum poate intelegeti mai bine de ce am inceput acest proiect Lautari.ro.

Nunta la tiganiRevenind la subiect, site-ul respectiv prezinta obiceiurile nuntilor tiganesti descrise pe coperta CD-ului. Este vorba despre obiceiurile vechi de nunta: vizita mirelui la parintii miresei, apoi vizita acestora la parintii baiatului, alegerea nasului, a datei nuntii si a locului, stabilirea invitatilor si nu in ultimul rand a bunurilor necesare tinerilor intr-o casa noua. Dintre obiceiurile nuntilor se evidentiaza si alegerea muzicantilor, a lautarilor. Acestia sunt prezenti la imbracatul miresei, pe parcursul plimbarii catre biserica, dar si in seara nuntii. Lautarii vor canta “Geamparaua” sau “Jocul gainii”, un cantec adresat nasului. Printre cantecele de nunta sunt si melodii mai triste adresate parintilor, care sunt ingrijorati de plecarea fetei de acasa. La sfarsitul nuntii se canta “Hora de dupa dar”. Apoi inspre dimineata nuntasii se retrag la casele lor.

Nu stiu cati dintre voi ati participat la nuntile de la tara, dar acelea reprezinta adevarata traditie. Astazi se pastreaza mai putin din cele ce am povestit, dar in mediul rural inca veti gasi acel farmec de poveste. Ascultati “Nunta” lui George Udila si patrundeti in atmosfera nuntilor de alta data.

4 thoughts on “George Udila – Nunta tiganeasca”

  1. AS VREA SA STIU MAI MULTE DESPRE NEPOTII ACESTUI GENIU!Cu drag,respect…simina

  2. as vrea sa stiu si eu cate ceva despre nicolae florian ,poate intr-o colectie viitoare va aparea si DANSUL,va rog…

  3. As vrea sa stiu cat mai multe despre obiceiurile,stilul de viata si traditiile tiganesti…Va multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *